Kızıltepe`de YPG'li Durmuş'un Cenazesinde olaylar çıktı.

Gündem 3.10.2014 09:26:38 0
Kızıltepe`de YPG

Kızıltepe ilçesinde, Rojava’nın Kobenê Kanton’unda IŞİD ile yaşanan çatışmada hayatını kaybeden YPG’li Çetin Durmuş (Tirej Mazi) Kızıltepe Şehitler Mezarlığında toprağa verildi. Cenaze töreninden sonra yaşanan oalylar nedeniyle esnaf kepenk kapattı.

YPG’li Durmuş’un cenaze törenine HDP-DBP Mardin il ve Kızıltepe İlçe Örgütü eş başkan ve yöneticileri, Mardin Büyükşehir Eş Başkanları Februniye Akyol ile Ahmet Türk, Kızıltepe Belediye eş başkanları İsmail Asi ile Leyla Salman, Belediye meclis üyeleri, bazı dernek temsilcileri ile binlerce kişi katıldı.

IŞİD terör örgütünün  29 Eylül tarihinde Rojava’nın Kobenê Kanton’na saldırması sırasında çıkan çatşmada hayatını kaybeden YPG’li Çetin Durmuş (Tirej Mazi) Kızıltepe’de düzenlenen yürüyüşün ardından Şehitler mezarlığında defnedildi. Kalabalık bir grubun katılımı ile yapılan cenaze töreninde omuzlarda taşınan Durmuş’un cenazesi şehtiler mezarlığana götürlüdü. Yürüyüş’te PKK Lideri Abdullah Öcalan posteri ile yaşaımın yitiren YPG, HPG’lilerin resimleri taşında. Yürüş boyunca sık sık “Şehit namirin, “İntikam”, “PKK Halktır halk burada”, “Biji Serok Apo” sloganları  ve zılgıtlar eşliğinde yapılan yürüyüş esnasında esnafın kepenk kapattığı görüldü.

Şehitler Mezarlığında YPG’li Durmuş ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yıptıkları saygı saygı duruşu ardından MAYA-DER Başkanı Gülbeyaz Güneş, Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG’li Durmuş şahsında tüm Kürdistan halkını baş sağlığı diledi.  Rojava üzerinden Kürdistan’da çok ağır bir savaşın yürütüldüğünü kaydeden Güneş, “IŞİD bugün Türkiye Cumhuriyeti, Almanya ve Amerikadır. Özelikle bu ülkelerin desteğini alan IŞİD çetesine karşı kahraman evlatlarımız ve yoldaşlarımız büyük bir mücadele veriyor” diyerek YPG’li Durmuş’un hiç birzaman bayrağının yerde kalmaycağını aktardı. Kızıltepe İlçe Örgütü Eş Başkanı Kemal Ece, YPG’li Durmuş’un halkların namusu ve özgürlükleri içi cananı feda ettiğini dile getirerek, “Türkiye ve Arap ülkeleri önder Öcalan’ın  paradigmasıyla mücade eden Kürt gençlerinin kutsal davasına saldırıyor. Bizde Tirej yoldaşın yolunda gideceğimize söz veriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Mardin Büyukşehir Eş Başkanı Ahmet Türk ise, 95’lerde nasıl Rojava gençleri Kuzey Kürdistan için savaşıyorsa bugün’de Kuzey gençlerinin Rojava için canını feda ettiğini söyledi. 30 yıllık Kürt özgürlük mücalesi sonucunda 4 parça Kürdistan’ın birleştiğini kaydeden Türk, “Şu anda da Kobenê’de evlatlarımız onurlu bir yaşam için canlarını feda ediyor. Tüm dünyanın Kobenê için kamuoyunda IŞID’e karşı savaş söylemleri yalandan ibarettir. Türkiye’de bilsin ki Kobenê düşerse Kürt sorunu da çözülmez. Kürdistan artık birdir. Kobenê yakılan ateş her yeri saracaktır” dedi.

“Bizde şehit ailelerin çocuklarıyız” diyen Türk, Kobenê üzerinden süren savaşta herkesin mücadeleye katılmasını isteyerek, bu günlerin tarih sayfalarında yazılacağını söyledi.

YPG’li Durmuş’un babası Ahmet Durmuş, evlatlarının kutsal bir mücadele’de şehit düştüğünü ifade ederek, “Tirej’in yoldaşlarına selam olsun. İmralı’ya selam olsun” diye konuştu.

YPG’li Çetin Durmuş’un nefnedilmesinin ardından mezarlıktan dağılan kalabalığın arasında bulunan bir grup Ceylanpınar Caddesinde lastikler yakarak yolu kapatmak istemesi üzerine polis gruba müdahale etti. Polis ile çatışan gruplar daha sonra şehir merkezinde eylemlerini akşama kadar aralıklarla sürdürdü.

Polise taş ve Molotof atan gruplara Polis TOMA ve zırhlı araçlar ile gaz maskeli çevik kubbet ekipleri ile tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Yaşanan eylemler nedeni ile esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, Bayram alışverinde bulunan vatandaş, esnaf ve okuldan çıkan öğrenciler biber gazından etkilenerek zor anlar yaşadılar.


Anahtar Kelimeler: